divendres, 5 d’octubre del 2018

CELEBREM EL COMITÈ DE MEDI AMBIENT

El dimarts 2 d'octubre vam celebrar el comitè de medi ambient d'aquest curs d'una manera molt especial perquè vam comptar amb l'assistència d'un mestra irlandesa, la Claire Lunney, integrant del programa "Job shadowing". Van assistir dos representants de l'Ajuntament de Navàs, el regidor de medi ambient Josep Casafont i la tècnica de medi ambient Susanna Ribera; una representant de l'AMPA del col·legi, la Mireia Pellicer; la directora i titular del centre; les mestres de la comissió i dos alumnes representants de cada classe. Vam haver de parlar també en anglès i els nostres alumnes van demostrar el seu bon nivell. Va ser una reunió molt intensa i interessant on vam parlar dels següents punts:

- ACTUACIONS MEDIAMBIENTALS que es fan al col·legi: els representants de cada curs van explicar una actuació. Els de 1r el programa de consum de fruita i que divendres per esmorzar porten fruita; els de 2n que porten carmanyola i cantimplora per no generar envasos; els de 3r l'estudi de l'arbre del jardí i del recull que se'n fa; els de 4t de la separació de deixalles i en especial del paper; el de 5è sobre el reciclatge de la matèria orgànica mitjançant el compostador del col·legi; i finalment els de 6è que ens van explicar les activitats del projecte interdisciplinari del curs passat "Planeta viu".

- PROPOSTES DELS CURSOS: vam rebre un munt de propostes que mirarem de dur a terme com venir a l'escola a peu, amb bici o patinet; fer neteja d'alguna zona verda de Navàs; que els alumnes més grans facin una obra de teatre als més petits perquè no portin tants envasos; cuidar un hort; cuidar més el pati i vetllar per no tirar brutícia al terra; i llençar cada deixalla al seu contenidor.

- INFORMACIÓ D'EXPERIÈNCIES DE L'ESCOLA IRLANDESA: a la seva escola tenen 3 contenidors a cada classe (paper, orgànic i rebuig); aquest any han iniciat un projecte anomenat WAW o CAW i consisteix en que els dimecres van caminant  o en bici a l'escola; també fan el dia sense electricitat,en el qual no poden utilitzar llum, ordinadors...; i el 17 de març per St. Patrick celebren el patró d'Irlanda i es vesteixen tots de color verd.

- INFORMACIONS DE L'AJUNTAMENT: aquest curs no s'ha pogut dur a terme la jornada de mobilitat sostenible, però miraran de fer-la més endavant; també ens feliciten per tota la tasca de medi ambient que duem a terme i ens proposen de fer alguna actuació relacionada amb l'estalvi energètic.

- JOC "THE WALL GAME": en uns fulls de colors amb diferents reflexions, en grup havíem d'enganxar-hi un "post-it" amb els nostre propòsits. Alguns van ser els següents:

        - M'agradaria millorar...: l'estalvi d'aigua, no llençar aliments, saber on llençar els residus, anar caminant al col·legi, no utilitzar plàstics i no fer servir tants objectes amb piles.
        - Plàstic, el gran repte. Què podem fer?: dur bosses reutilitzables per anar a comprar, substituir-lo per altres materials, reciclar-lo, fer servir carmanyola i cantimplora, fer una campanya de conscienciació i donar-li altres funcions (torretes, joguines...).
        - Camí cap a l'escola: anar a l'escola a peu, amb bici o patinet, no anar amb cotxe pel poble, utilitzar el transport públic i compartir cotxe quan sigui possible.
        - Què puc fer jo? reutilitzar els fulls i no malgastar-los, comprar coses sense envasos, reciclar millor, tancar les aixetes i els llums quan no són necessaris, explicar als altres com ser més sostenible, mirar d'utilitzar objectes i joguines sense piles, acabar-nos tot el que tenim al plat, utilitzar menys envasos i no llençar brutícia al terra.
        - Malbaratament d'aliments!: menjar tot el que ens posen al plat, menjar aliments de temporada, reaprofitar els aliments fent altres plats, no posar-se més menjar del compte al plat, fer sucs o macedònia amb les fruites molt madures, no llençar el menjar sinó acabar-se'l més tard, fer l'entrepà més petit, menjar primer el que s'està fent malbé i guardar el menjar sobrant a la nevera.













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada